Akdeniz Üniversitesi

Ekolojik Çalışmalar

    Proje kapsamında yürütülen ekolojik çalışmaların konusunu türün yayılış gösterdiği bölgelerin habitat özellikleri, yakın yayılışlı bitki türleri, Likya Kaş Orkidesinin tercih ettiği toprak karakterleri, bu bölgelerde toprakta yayılış gösteren mikrofungus türleri ve Ophrys lycia polinatörü olan tür veya türler oluşturmaktadır. Türün ekolojisi üzerine projemiz kapsamında yapılan çalışmaların önemli aşamalarından biri türün hayat periyodu üzerine çalışmalar ve yayılışı tespit edilen bölgelerden alınan toprak örneklerinin içerik analizine tabi tutularak değerlendirilmesidir. Bu amaçla çiçeklenme döneminde arazi ortamından farklı lokasyon ve habitat karakterlerini temsil etmesi adına beş farklı bölgeden toprak örnekleri alınmıştır.

  
cicek9
 
 kapsul1

    

Çalışma kapsamında yapılan ekolojik çalışmalarda, araziler esnasında Ophrys lycia’nın yayılış gösterdiği habitatların karakterleri kayıt altına alınırken yakın bölgesinde yayılış gösteren bitki türlerinden herbaryum kurallarına uygun olarak örnekler toplanmıştır. Toplanan bitki örneklerinin Akdeniz Üniversitesi Herbaryumu’nda teşhislerinin yapılmasıyla toplamda 51 familyaya mensup 179 takson teşhislenmiştir.

  Ophrys lycia’nın ekolojik isteklerinin ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalardan bir diğeri polinatör türünün belirlenmesine yönelik yapılan gözlemlerdir. Türün üremesi ve verimli döller vermesi üzerindeki son derece önemli ekolojik mekanizma, polinatör türün yokluğunda veya habitatlarının zarar görmesinde direkt olarak tozlaştırıcısı olduğu orkide türünün veya türlerinin tohum verimliliğini dolayısıyla gelecek nesil potansiyelini etkilemektedir.

 

 

Arazi çalışmalarından elde edilen uygun miktarda tohum, Türkiye Tohum Gen Bankası’na aktarılmıştır.

 

tohum
  

Sayfa Özeti: Ekolojik Çalışmalar

Anahtar Kelimeler: