Akdeniz Üniversitesi

Likya Kaş Orkidesi

 

   Antalya, ülkemizin bitki biyoçeşitliliği yönüden en zengin ili olmasına, ülkemize endemik yaklaşık 800 bitki taksonuna ev sahipliği yapmasına, bunların yaklaşık 250 tanesinin sadece Antalya İli’nde yayılış göstermesine ve yaklaşık 62 bitki taksonunun kritik olarak tehlike altında (CR) olmasına rağmen bu türler üzerine koruma çalışmaları yok denecek kadar azdır. Bu proje, yakın coğrafyada alanında en kapsamlı ve ilk tür koruma çalışması olma özelliği taşımaktadır.  

 cicek5
 boy1

Antalya İli’nde yayılış gösteren ve kritik olarak tehlike altındaki bitki türleri proje yürütücüsü tarafından yıllardır arazi çalışmalarıyla taranarak tamamına yakınının populasyonları tip lokasyonlarında değerlendirilmiştir. Üzerinde yedi yıldır yürütülen arazi çalışmalarının tecrübesiyle O. lycia’nın, yok olma tehlikesiyle yakın gelecekte karşı karşıya olan ve Antalya İli’nde yayılış gösteren en acil koruma eylemi gerektiren bitki türü olduğunu söylemek mümkündür.

cicek6

 

 

Türün gelecek nesillere ulaştırılması amacıyla hazırlanan bu koruma projesi kapsamında başta Akdeniz Üniversitesi olmak üzere; Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Kaş Kaymakamlığı, Kaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bir araya getirilmiş, yapılan koruma çalışmasının gelecekte de sürdürülebilir bir şekilde devamlılığının sağlanması amacıyla bu kurumların ve proje ekibinde yer alan çalışanların işbirliği esas oluşturmuştur.

Proje ekibi, taksonomi, ekoloji, vejetasyon, koruma biyolojisi, doğa eğitimi, mikrofungus türleri, harita sayısallaştırma, amenajman, orman planlama, arazi çalışmaları gibi konularda uzman araştırmacılardan oluşmaktadır.

 cicek7
  
  
  
  
  
  
  

Sayfa Özeti: Likya Kaş Orkidesi

Anahtar Kelimeler: