Akdeniz Üniversitesi

Özel Koruma Alanı Oluşumu

Proje metodolojisinde önemli bir diğer çalışma, türün gelecek nesillere taşınması hususunda en önemli aşamalardan olan “Özel Koruma Alanı” oluşumudur. Projemizin destekçi kurumu olan Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Kaş Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve türün ana yayılış merkezi olan Ağullu Kasabasına yakın bölgede bulunan makilik alanda 33 dönüm ve Bayındır'da yaklaşık 70 dönüm Özel Koruma Alanı oluşturulmuştur.

KorumaAlanı1 
 Acma

 

Doğal faunal yapıya zarar vermemek amacıyla çekilen tellerin alt kısmı arazi yapısına uygun olarak bazı bölgelerde bilinçli olarak yerden mesafeli bırakılmış ve bölgede taban betonlama işlemi uygulanmamıştır. Bununla birlikte, Özel Koruma Alanının oldukça sık vejetasyon yapısı gösteren bölgelerinde Kaş Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından aralama çalışmaları da özverili bir şekilde yerine getirilmiştir.

 

Türün yayılış gösterdiği habitatların mikroklimatik özellikleri göz önünde bulundurularak alan girişine 2013 yılında 15 birey; içerisinde belirlenen 5 ana bölgeye herbirine 2014 yılında 10’ar adet olmak üzere 50 birey; 2015 yılında ise şahısların inşaat planlardıkları veya yol kenarlarında tespit edilen 70 birey olmak üzere toplamda 135 çiçekli bireyin aktarımı yapılmıştır.

Birey

 abiaktarım

 
 musaktarım

 

 

Aktarım işlemi esnasında çiçekli bireylerin yanlarında görülen yapraklı bireyler de alınmış ve aynı saksıda aktarımları yapılmıştır. Bu nedenle bu bireylerinde önümüzdeki birkaç içerisinde çiçeklenecekleri düşünüldüğünde Ağullu Özel Koruma Alanı’ndaki birey sayısı yaklaşık 150 olarak yorumlanmaktadır.

 
   

Sayfa Özeti: Özel Koruma Alanı Oluşumu

Anahtar Kelimeler: